Laskuvarjourheilu on vauhtilaji, jossa voit kokea lentämisen omalla kehollasi. Vapaapudotuksen aikana hyppääjä liikkuu kolmiulotteisesti muuttamalla kehonsa asentoa. Putoamisen tunnetta ei ole, koska etäisyys maahan on niin suuri. Laskuvarjohyppääjään näkökulmasta hän lentää suhteessa muihin hypyllä mukana oleviin laskuvarjohyppääjiin. Vapaapudotus on lajin suurin viehätys. Joillekin hyppääjille laskuvarjo on vain apuväline, jonka mahdollistaa seuraavankin hypyn vapaapudotukseen.

 

Laskuvarjohyppäämiseen pääsee mukaan osallistumalla laskuvarjokerhojen järjestämille hyppykursseille. Suomen Ilmailuliitto ry:n (SIL) laatimaan koulutusohjelmaan perustava koulutus kestää noin 3 päivää, ja teorian lisäksi kurssilla harjoitellaan varavarjotoimenpiteitä valjaissa roikkuen. Myös uloshyppyä ja alastuloasentoa harjoitellaan käytännössä useita kertoja ennen varsinaista hyppyä. Hypyn jälkeen koulutusohjelmaa noudatetaan hyppääjän edetessä hyppyuralla, ja hyppääjä saa perehdytyksen seuraavaan hyppyynsä hyppymestarilta.
kauden-aloitus-lauantai-44Laskuvarjohyppykursseja on monenlaisia. Jos haluaa nopeasti ja helposti vapaapudotuksen elämyksen, voi suorittaa tandemhyppykurssin. Tandemhypyssä hyppääjä on kiinnitetty samoihin valjaisiin tandemhyppymestarin kanssa, ja hyppymestari huolehtii hypyn turvallisuudesta ja varjon avaamisesta sekä ohjailusta. Hyppäämään pääsee noin puolen tunnin perehdytyksen jälkeen. Usein tandemhyppy onkin mainio lahja syntymäpäiväsankarille tai hääparille. Moni saa innostuksen laskuvarjourheiluun tandemhypyn kautta, ja tulevat sitä kautta pakkolaukaisukurssille.
Itsenäisen hyppääjän lupakirjaan tähtääviä kursseja on kahdenlaisia. NOVA, eli nopeutettu vapaapudotus, sekä PL, eli pakkolaukaisukurssi. NOVA-kurssilla pääsee myös heti vapaapudotuksen hurmaan, ja ensimmäinen hyppy hypätään 4 km korkeudesta kahden kokeneen hyppymestarin lentäessä vierellä ja he pitävät oppilaasta kiinni aina varjon aukaisuun asti. Oulussa järjestetään pakkolaukaisukursseja. PL -kurssin ensimmäisillä hypyillä oppilaan varjo aukeaa automaattisesti pakkolaukaisuliinan avaamana. Jos haluaa jatkaa pidemmälle, PL-kurssilla siirrytään pian koulutusohjelman mukaisesti vapaapudotukseen, jonka pituutta kasvatetaan vähitellen.
Laskuvarjourheilu on yleiskäsite, johon kuuluu useita alalajeja. Niistä voi lukea tarkemmin kohdasta laskuvarjohypyn eri lajit.

 

kauden-aloitus-lauantai-52Laskuvarjourheilu ei ole niin kallis laji, mitä ennakkokäsitykset antavat luulla. Lajin kustannukset ovat viimevuosina kasvaneet konekaluston ylläpidon vuoksi, mutta edelleen alkuun pääsee varsin pienellä panostuksella. Kurssin jälkeen lajin kustannukset riippuvat siitä, paljonko hyppää. Kun koulutusohjelma on suoritettu hyväksytysti (32 suoritetta), on edessä kalustoinvestointi. Koulutusohjelmaan kuuluvat hypyt saa hypätä kerhon varusteilla, mutta moni hankkii omia varusteita jo ennen kuin lupakirja on hallussa. Oppilasajan loppupuolella saa jo käyttää omia varusteita kouluttajien luvalla. Jos omiin varusteisiin ei ole varaa, moni vuokraa kerhon tai muiden hyppääjien varusteita. Laskuvarjohyppäämisen turvallisuudesta on kerrottu tarkemmin turvallisuus -kohdassa.

 

Koska laskuvarjourheilu ei onnistu ilman hyppykerhoa, laskuvarjourheilu on erittäin sosiaalinen harrastus. Yhdessä tekeminen on lajin peruspilari. Lajin parissa kohtaa erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, ja uusia kavereita löytyy varmasti. Vapaa-aikaa vietetään yhdessä myös lajin ulkopuolella. Ilmailulajeista eniten nais-edustusta löytyy juuri laskuvarjourheilusta. Me toivotamme teidätkin tervetulleiksi tutustumaan ilmailuun!